Preuzmi player

BONITETNO IZVRSNE KOMPANIJE ŽZH

bisnode zzh sbŠIROKI BRIJEG - Danas (11. 07.) analitičko bonitetna kuća Bisnode BH u suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke održale su poslovni susret na temu Bonitetna izvrsnost kompanija, kao prilika za  predstavljanje rezultata poslovanja ŽHZ sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj ove Županije. Ovo je drugi susret koji organiziramo zajedno i nadamo se da će postati tradicija - lijepo druženje koje će, ne samo pokazati rezultate i postignuća gospodarstva i istaći najbolje, već i učvrstiti vezu javnog i privatnog sektora Županije.

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, pozdravio je okupljene gospodarstvenike i goste, te čestitao tvrtkama iz Županije Zapadnohercegovačke, ali i onima iz susjednih županija, na priznanju za njihov uspješan rad i poslovanje. Ćosić je izrazio posebno zadovoljstvo održavanjem ovog skupa i ove godine, nakon što je prethodni održan prošle godine u Ljubuškom, jer ovaj susret predstavlja nastavak jedne pozitivne inicijative koja za cilj ima afirmirati ulogu privatnog sektora u društvu, ali i graditi konstruktivan dijalog između privatnog i javnog sektora.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, u svom obraćanju kratko se osvrnuo na stanje u gospodarstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te u sažecima predstavio programe poticaja, kao i neke od aktivnosti koje provodi ministarstvo na čijem je čelu.

"Strategijom razvitka Županije Zapadnohercegovačke želimo stvoriti ekonomski jaku županiju baziranu na razvoju malog i srednjeg gospodarstva, poljoprivredi i turizmu. Povećanje broja pravnih subjekata i smanjenje nezaposlenosti u našoj županiji, a koja se nalazi u državi čije su medijske naslovnice prepune negativnih vijesti, svjedoči o perspektivi našeg gospodarstva. Nastavkom suradnje javnog i privatnog sektora nastaviti ćemo pozitivni gospodarski rast", izjavio je ministar Sesar.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije, osvrnuo se kratko na aktualne statističke pokazatelje u Županiji Zapandohercegovačkoj kao i na aktivnosti Vlade na kreairanju strateškog okvira za razvoja Županije Zapadnohercegovačke, te kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji.

Nakon predstavljenih uspjeha gospodarstva,predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Dobitnici i gosti uživali su uz izvrsna vina prijatelja susreta, tvrtke Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk.

 

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je ukupno 17 kompanija, od toga 12 iz Županije ZH, te ostalih 5 za kompanije iz susjedne HNŽ i Livanjske županije. Sedam tvrtki iz Širokog Brijega koje su preuzele certifikat su TT- Kabeli d.o.o., Chemo Commerce d.o.o., San Marino d.o.o., EZ Engineering d.o.o., Dual-Mont d.o.o., Europapier - Hercegtisak d.o.o. i Sarteks d.o.o.; dvije iz Gruda - Franck Trgovina d.o.o. i A.S.P.I. d.o.o; dvije iz Ljubuškog - Džajić Commerce d.o.o. i T&D Company d.o.o.; zatim BINVEST d.o.o. iz Posušja; te iz susjednih županija Drvopromet iz Tomislavgrada, Vrtlarija Šarić d.o.o. iz Livna te iz Mostara Ceste d.d.,  Studentski centar d.o.o. i  ZIK d.o.o.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj imeđunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta. Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80% a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

Samo 3,8% kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, koji označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

 

POSLOVANJE KOMPANIJA ŽHZ I BONITETNO IZVRSNI U BROJKAMA

U ŽZH prema financijskim izvješćima za 2018. predatim agenciji FIA, posluje 1.208 kompanija koje kreiraju 3,63 mlrd. KM ukupnih prihoda, 598 mil. KM prihoda od izvoza; 285 mil. KM neto dobiti i imaju 15.567 uposlenih.

Najviše tvrtki je u trgovini 35%, slijedi prerađivačka sa 18,5% i građevinarstvo sa 6,5%, a najviše tvrtki spada u kategoriju malih 83,8%.

Prema ukupnom prihodu i izvozu sa 38% u ŽZH prednjači Široki Brijeg, slijedi Posušje sa 26% prihoda i 37% izvoza.  

Kada su u pitanju troškovi, ŽZH pokazuje slijedeće: trošak bruto plaća u 2018:289,5 mil KM, amortizacije: 93,8 mil KM i  kamata po osnovu poslovnih zaduženja: 20,9 mil KM.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u ŽZH 31,5% su izvrsne a one ostvarujugotovo 88% prihoda i 91% dobiti županije te zapošljavaju 77% ukupno zaposlenih županije.

DRUŠTVO

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

Spektal na 28. širokobriješkoj večeri – više od 800 uzvanika!

27 Studeni 2023

ZAGREB - U organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 24. studenoga 2023. održana je tradicionalna Širokobriješka večer na Zagrebačkom velesajmu u restoranu Gastro Globus. Širokobriješka večer...

Ulaznice za koncert ”Vatra” u Širokom Brijegu službeno u prodaji

10 Studeni 2023

ŠIROKI BRIJEG - Organizator molitvena zajednica Mlado Sunce sa svojim suradnicima i ove godine organizira održavanje humanitarnog koncerta duhovne glazbe ‘Vatra’ 9. prosinca 2023. godine u sportskoj dvorani Pecara u...

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

28. Širokobriješka večer u Zagrebu uz Poker band, Matu Bulića i HKUD Crnač

06 Studeni 2023

ZAGREB - Zagrebu organizira Širokobriješku večer koja će se održati 24. studenog 2023. u restoranu Gastro Globus, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb, s početkom u 20 sati. Za sve goste i...

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

'Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin'

15 Rujan 2023

ŠIROKI BRIJEG - Mjesna zajednica Kočerin uspješno je realizirala projekt “Rekonstrukcija kulturno – športskog doma Kočerin” čime je dom u Kočerinu dobio 10 novih aluminijskih prozora, deset klupica za prozore...

Prikupljeno 75 doza krvi

Prikupljeno 75 doza krvi

11 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Četvrta akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2023. godini koju organizira Crveni križ Široki Brijeg u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB-a Mostar, a pod pokroviteljstvom Grada Širokoga Brijega...

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

Obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja  je obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Svečani program započeo je okupljanjem sudionika...

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

Svečano obilježen Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova

08 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - U nedjelju 7. svibnja,   obilježen je Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je...

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

NAJAVA: Dan širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA

04 Svibanj 2023

ŠIROKI BRIJEG - Predstavljamo program svečanosti obilježavanja Dana širokobrijeških branitelja i 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA. Program se održava u sklopu manifestacije „Svibanjska sjećanja“. Pokrovitelj događaja je Grad Široki...

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Veličanstvenom komemoracijom u Zagrebu obilježena 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

04 Svibanj 2023

ZAGREB - Komemorativnim skupom pod sloganom “Čovjek od riječi” obilježena je u srijedu 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška koji je dao nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi...