Preuzmi player

'Otisci emocija' Josipa Mijića

jomi

ŠIROKI BRIJEG - Otvorenje e-izložbe Josipa Mijića pod nazivom "Otisci emocija" održat će se u virtualnoj galeriji "JoMi Gallery" na www.artsteps.com. (Napomena: Link je aktivan jedino za vrijeme trajanja izložbe.) Riječ je o izložbi radova nastalih u izolaciji za vrijeme trajanja korona pandemije. Otvorenje izložbe je najavljeno za četvrtak 7. svibnja 2020. u 19 sati. Izložba će ostati otvorena do 21. svibnja 2020.. Josip Mijić je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a do sada je imao 32 samostalne i sudjelovao je na više od 190 skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu.

 

O izložbi: Nevenka Šarčević
Uz virtualnu izložbu Josipa Mijića, Otisci emocija
Emocije su nemjerljivo važan i možda najnestabilniji dio čovjeka. Ništa nije tako varljivo kao emocije, a bez uvažavanja emocija ne može se potpuno živjeti. Nema pravila kako se s njima nositi, kao što nema ni gotovih formi koje bi se slijedile u individualnosti izražavanja. Odnedavno propisivana izolacija od kontakta s vanjskim svijetom, s ljudima, slikaru Josipu Mijiću ne samo da nije utažila nasušnu potrebu za radom nego je on svoje likovne radove, „iznikle" u uvjetima u kojima živi(mo), posvetio upravo kontemplirajući nad vlastitim emocijama.
Motivacija, a onda i izvedba, rezultat su slikareve povučenosti u privatno, obiteljsko okruženje, u osobno, doživljajno i emocionalno. Radišan Mijić prilagođava se ograničenim uvjetima rada i izlaganja tako da je za autorski osmišljenu izložbu kreirao i virtualnu galeriju, transponirajući „materijalnost" likovnih radova u virtualni prostor. Time je omogućio „šetnju" digitalnim izlagačkim prostorom gdje je postavio ciklus od šezdesetak radova u tušu pod nazivom Otisci emocija. Izvedba ovih radova, nastalih u kratkom razdoblju, odraz je gestualnosti koja je uvjetovana ne samo temperamentom slikara nego i svojstvima tehnike tuša kojom je radio. Tuš se ne smije osušiti na podlozi papira dok slikar ne napravi otisak. Jedan je dio rada s prvotnim „originalnim" potezima ili preciznije kazano, na drugoj je polovici otisak. Nakon što napravi crtež tušem, Mijić svjesno nastoji ne intervenirati, odnosno manipulirati oblikom. Dosljedno tome, već u postupku i nazivu ciklusa upisana je temeljna karakteristika emocija koja se odnosi na kraće ili duže, intenzivnije ili prolaznije individualne reakcije na ljude, neki događaj ili doživljaj.
Rijetko se susreću emocionalno zreli ljudi. Ispravan put trebao bi biti izražavanje čistih emocija. Kada kod čovjeka izostaju čiste emocije, on postaje lažan, krivotvorina i sračunat te po narudžbi može i plakati i smijati se. Ipak, katkad se doima rizičnim predati se čistim emocijama jer beskompromisno ih prateći čovjek može ostati posve sam, ili u najgorem slučaju, postati nesiguran i razbarušen, i tu je opasnost da skrene živeći u glumi, ili nekoj svojoj izdvojenosti. Promatranje Mijićevih radova potiče na razmišljanje, rezultat kakvih su emocija pojedini otisci, je li riječ o radosti ili tuzi ili o širokom rasponu?
Uočava se kako su slikarev prvotni zapis i otisak, precizno odvojeni pravilnom crnom linijom, vrlo sugestivni pa podsjećaju na oblike iz prirode te se mogu zapaziti obilne organičke strukture potaknute različitim spektrom emocija, za koje nam se čini da je spontanost, kakvu je omogućila crtačka tehnika tuša, idealna. Primjećuje se i kako pojedini otisak nerijetko pogled zadržava u svome središtu te da je katkad riječ o polukružnim otiscima, katkad o mrljama, polukružno zaobljenim ili nepravilnim i spljoštenim, manjima i većima, zagasitim i tamnijim ili svjetlijim i prozirnijim. Promatranjem je moguće uspostavljati u imaginaciji raskošne vizualne korelacije napuklinom u površini leda ili stakla, na unutrašnjost jezera, uočiti pravilnu liniju vodenog horizonta. U nekim će nas asocijacije dovesti do podsjećanja na odraz izoliranog brda u vodenoj površini, na prirodu obavijenu maglom, na oblike mikroorganizama i orašastih plodova ili pak na oblik Zemlje. Negdje će se moći i donekle prepoznati povezanost s, mikroskopski gledano, oblikom koronavirusa, iako Mijić nije u svom radu do te mjere doslovan. Upravo mu je mjera i bila važna zbog čega je minimalnim sredstvima i potezima i uspio dobiti maksimalan izražajni učinak.
Nepravilnost i obilje oblika produkt su jednog te istog postupka. U njegovu postupku sve se odvija na površini. Tako u opisanom eksperimentu slika sadrži svojevrsni „zapis" u odsutnosti mentalne kontrole te njegov otisak, a pritiskom papira i spomenuti prvotni likovni zapis pretvara se u otisak. Intrigantni su vizualni slojevi kojima pojedini rad komunicira. Stoga uspostavljanje korelacija s prirodom primjereno upućuje na različitost koja istovremeno implicira ishodišnu povezanost sličnih oblika. Da čovjek nije oduzimao prirodi njezino dostojanstvo, odnos prema planetu Zemlji, prema Cjelini, bio bi u ravnoteži i ne bismo se trenutno suočavali s nizom negativnih ekoloških posljedica.
Premještanje radova i postavljanje u virtualnoj galeriji trenutno (u izolaciji) doima se logičnim postupkom, premda je za pravi doživljaj likovnih svojstava potreban stvaran susret i dijalog s djelom. I prije pojave pandemije, a naročito tijekom, događaji i svakodnevna komunikacija transponirani su u virtualnom, digitalnom svijetu, koji ako se ne filtrira, može uzrokovati poremećaje raspoloženja poput anksioznosti, depresije ili psihoze. Susreti su to novih neizvjesnosti i neznanja, a gdje nema znanja, često emocije pro/presuđuju.
Znakovito je stoga što Mijić koristi ranije opisanu likovnu tehniku kao vlastito osvještavanje emocija meditativnim „bilježenjem", „zapisivanjem", svojevrsnim ritualnim prenošenjem unutarnjih procesa poput oblika art terapije. Radove valja sagledavati ne samo kao trenutni proces kroz koji slikar prolazi radeći otiske nego i kao nastavak na prethodne. Tematski su, a uvjetno rečeno i tehnički, nastavak na ciklus još neizloženih Mijićevih grafičkih listova pod nazivom Bol. Tu nije bez razloga ni crna (ne)boja što ju je u svojoj doktorskoj disertaciji interpretirao povezujući je s transcendentnošću.
Otisci emocija imaju i svoje audioodraze što nas postavljene u virtualnom prostoru upućuju na povezanost vizualnog i zvukovnog s emocijama, na pronicanje u mogućnosti govora kroz likovno izražavanje emocija. Uz to, upućuju nas na upućeno involviranje tehničkih interaktivnih mogućnosti digitalnih medija u rad. Ovom prigodom, Mijić svoj ciklus i „kontempliranje nad emocijama" predstavlja i videouratkom od nekoliko minuta sa zvjezdanim nebom i provodnim motivom Otisaka emocija, naglašenom linijom koja prepolovljuje figuru „Zemlje" u tušu, pri čemu glazba dodatno odražava „tjeskobu samca u svemiru".
Naposljetku, „šetnja" virtualnim prostorom i promatranje slika približava nas vizualnim oblicima i slojevima značenja koji mogu reflektirati bespredmetne likovne forme iako ne manifestiraju vanjski, pojavni i površni svijet. Potonje i nije bio cilj autoru, nego da dopre do emotivnog, onog ljudskog, najkrhkijeg koje je najnezaštićenije, a kojim se u virtualnom svijetu počesto, svejedno je li prikriveno ili otvoreno, manipulira. Dakle, Mijić ovim svojim radovima ističe važnost emocija – one se ne gube u izolaciji nego pojačavaju.

O autoru:
Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars sacra. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru od akademske 2010./11. započinje izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Tmasto i materijalno u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu pod mentorstvom prof. Ante Kajinića. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.
Od 2003. do 2012. bio je asistent/viši asistent na kolegiju Teorija prostora, od 2003. do 2018. asistent/viši asistent na kolegiju Kompjuterska grafika, a od 2018. docent, od 2013. do 2018. viši asistent na kolegiju Mali akt četvrte godine, a od 2018. docent i od 2014. do 2018. viši asistent na kolegiju Mali akt treće godine, a od 2018. docent, na ALU u Širokom Brijegu.
Bio je webmaster internet stranice Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu od 2006. do 2015.
Od 2006. do 2012. bio je tehnički urednik i član uredništva časopisa Akademija Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Franjevačke galerije.
Godine 2007. bio je član žirija na 28. međunarodnom natječaju u mini-otisku u Cadaquesu (Španjolska). Sudjelovao je na radionici Preventivna zaštita u muzejima – Njega i zaštita zbirki, koja je održana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 2008. Po pozivu je sudjelovao na međunarodnom likovnom projektu The Same Wind the Same Rain održanom u Chiang Maiu (Tajland) 2012. godine. Boravio je u Cité internationale des arts u Parizu u ime ULUBiH-a 2013. godine. Bio je član organizacijskog tima međunarodnog projekta Bomb Gallery, održanog u Mostaru 2014. Godine 2018. boravio je u rezidenciji Kamov u Rijeci.
Autor je dvaju vitraja u crkvi Uznesenja Marijina u Trebižatu pokraj Čapljine, šest vitraja u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci na Blidinju, pet vitraja u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini, vitraja u kapeli sv. Franje u Gornjem Vukšiću i triju postaja Križnog puta u crkvi Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Diplomski rad Informel u hrvatskom slikarstvu objavljen mu je u prvom broju časopisa za umjetnost, kulturu i znanost Akademija Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg i Franjevačke galerije. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i udruge ALUMNI ALU na Širokim Brijegu.
Radovi mu se nalaze u brojnim umjetničkim zbirkama: Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg (Široki Brijeg, BiH), Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (Sarajevo, BiH), Nacionalna knjižnica Katalonije (Barcelona, Španjolska), Udruženje anonimnih artista (Banja Luka, BiH), Galerija „Fonticus" (Grožnjan, Hrvatska) i drugi.
Dobitnik je: Druge nagrade na natječajnoj izložbi Pasionski motivi koja je održana u Muzeju „Mimara", Zagreb, 2005.; Prve nagrade na 27. međunarodnom natječaju u mini-otisku u Cadaquésu (Španjolska), 2007.; Nagrade za slikarstvo na 6. bijenalu umjetnosti minijature BiH u Tuzli 2011.; Druge nagrade na međunarodnoj natječajnoj izložbi minijature Minimum maximum 4 u Banjoj Luci 2013.; Treće nagrade na natječajnoj izložbi Promjena Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru 2016.; Nagrade na Jesenskom likovnom salonu 2016. Društva hrvatskih likovnih umjetnika FBiH u Mostaru 2016.; Prve nagrade u kategoriji kiparstva i Grand Prix na prvom salonu minijaturne umjetnosti u Rijeci – RIJEKA MINI ART 2017; Posebne nagrade na drugom salonu minijaturne umjetnosti u Rijeci – RIJEKA MINI ART 2017.

0
0
0
s2sdefault

KULTURA

17. Didakovi dani

17. Didakovi dani

Utorak, 06 Listopad 2020

ČITLUK - Od 7. do 11. listopada održat će se 17. Didakovi dani, kulturno-duhovna manifestacija, koju u čast velikog hercegovačkog svećenika prosvjetitelja i vizionara fra Didaka Buntića, u njegovoj rodnoj župi...

Raspisan natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca

Raspisan natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca

Utorak, 22 Rujan 2020

ŠIROKI BRIJEG - Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca, koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...

Otkazan VII. Festival klapske pisme Posušje 2020.

Otkazan VII. Festival klapske pisme Posušje 2020.

Srijeda, 29 Srpanj 2020

POSUŠJE - Zbog trenutne epidemiološke situacije u ŽZH-u i okruženju, a sukladno posljednjoj zapovijedi Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH te zabrane okupljanja većeg broja ljudi, otkazan je...

Sedma revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Sedma revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Srijeda, 01 Srpanj 2020

TOMISLAVGRAD - Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju online Sedmu reviju i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike...

'#braknadvakontinenta'

'#braknadvakontinenta'

Petak, 19 Lipanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - U prostorijama Galerije Vrba u subotu, 20. lipnja, s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga '#braknadvakontinenta' autorice Maje Šantić. “Knjiga je zapravo moje životno putovanje od...

Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH, 1991-1995.'

Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH, 1991-1995.'

Četvrtak, 18 Lipanj 2020

ZAGREB - U nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja, visokih državnih dužnosnika i sudionika Domovinskog rata, dana 16. lipnja (utorak) 2020. godine u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu (Marulićev trg 21) održana...

Filmska glazba odjekivat će Zrinjevcem

Filmska glazba odjekivat će Zrinjevcem

Četvrtak, 18 Lipanj 2020

MOSTAR - Simfonijski orkestar Mostar održat će u nedjelju, 21. lipnja 2020., u mostarskom parku 'Zrinjevac' koncert filmske glazbe s početkom u 20 sati. Spomenuti događaj održat će se pod pokroviteljstvom...

Transgressus u 'JoMi Gallery'

Transgressus u 'JoMi Gallery'

Četvrtak, 21 Svi 2020

ŠIROKI BRIJEG - Otvorenje e izložbe akademskog slikara Tomislava Zovke iz Širokog Brijega pod nazivom Transgressus održati će se večeras s početkom u 19 h u 'JoMi Gallery' na platformi www.Artsteps.com....

Natječaj Tomica Penavić - Moja prva knjiga

Natječaj Tomica Penavić - Moja prva knjiga

Četvrtak, 14 Svi 2020

ŠIROKI BRIJEG - Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg utemeljio je nagradu Tomica Penavić  - Moja prva knjiga. Njome se nastoji potaknuti stvaralaštvo književnih stvaratelja objavom prve zbirke pjesama. Ove se godine...